Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αναπτύσσοντας το επιχείρημα ότι η χώρα είναι «κυβερνήσιμη» και η θητεία της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας θα ολοκληρωθεί κανονικά.

«Είμαι πεπεισμένος πως η Πορτογαλία είναι μία κυβερνήσιμη χώρα και πως παρά τις θυσίες που ζητήθηκε να γίνουν από τον πληθυσμό, οι Πορτογάλοι έδειξαν ασύγκριτη υπευθυνότητα», διακήρυξε ο πρόεδρος κατά την επίσκεψή του σε προάστιο της πρωτεύουσας Λισσαβόνας.

«Η Πορτογαλία έχει συμφέρον να είναι μία χώρα με ομαλότητα μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, και στην Ευρώπη, της οποίας τμήμα αποτελούμε, ομαλότητα είναι οι θητείες των κυβερνήσεων να ολοκληρώνονται», επισήμανε ο Καβάκο Σίλβα.

«Σε αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα θεωρήσουν πως η Πορτογαλία είναι μία ακυβέρνητη χώρα», κατέληξε ο πρόεδρος.

Η θητεία της σημερινής κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο του 2015. Τον Ιούλιο και μεσούσης της έντονης πολιτικής κρίσης, ο γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο ζητούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τότε, ο Καβάκο Σίλβα είχε προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την σκοπούμενη ολοκλήρωση της πορείας των μέτρων που προέβλεπε το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού (από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που εκτιμάτο για τον Ιούλιο του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υπέγραφε ένα σύμφωνο «εθνικής εξυγίανσης», με το οποίο θα συμφωνούσαν στην εφαρμογή των μέτρων—πράγμα που απέρριψαν οι Σοσιαλιστές.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές προηγούνται στην πρόθεση ψήφου στην υποθετική περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, προηγούμενοι του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσος Κοέλιο και του κυβερνητικού συμμάχου του CDS.