Τέσσερις Γάλλοι οι οποίοι είχαν απαχθεί από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική πριν από τρία χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Ολάντ είπε ότι οι τέσσερις θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη Γαλλία και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Νίγηρα επειδή πέτυχε την απελευθέρωσή τους.

Οι απαχθέντες και πλέον απελευθερωθέντες εργάζονταν για την εταιρεία Areva και είχαν απαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 στην πόλη Αρλίτ του Νίγηρα από μέλη της «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικού Μαγκρέμπ» (Aqmi).

Οι υπουργοί Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «αναχώρησαν ήδη για το Νιαμέι», την πρωτεύουσα του Νίγηρα, προκειμένου να συναντηθούν με τους πρώην ομήρους και να τους συνοδεύσουν πίσω στη Γαλλία πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο του Νίγηρα που πέτυχε την απελευθέρωση των συμπατριωτών μας, των Τιερί Ντολ, Ντανιέλ Λαρίμπ, Πιερ Λεγκράν και Μαρκ Φερέ», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «τρία χρόνια δοκιμασιών» τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους που «έζησαν έναν Γολγοθά και πλέον αισθάνονται ανακούφιση».