Οι ευρείας κλίμακας παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών δεδομένων, οι οποίες προκάλεσαν πολιτικά θύελλα μεταξύ άλλων σε Γαλλία και Ισπανία διεξάγονταν από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των συγκεκριμένων χωρών και όχι από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ισχυρίζονται αξιωματούχοι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται τους αξιωματούχους,  τα αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τα οποία συνέλεγαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες – μεταξύ άλλων σε εμπόλεμες ζώνες και εκτός των συνόρων τους - τα μοιράζονταν στη συνέχεια με την NSA

Οι νέες αποκαλύψεις, στο βαθμό που θα επαληθευτούν, αλλάζουν την εικόνα η οποία είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και «φωτίζει» το ρόλο ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει τις αμερικανικές αιτιάσεις, ενώ οι ισπανικές αρχές, αλλά και η NSA, τηρούν την ίδια στάση.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, τα έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν μέσω του ευρωπαϊκού Τύπου δεν ερμηνεύθηκαν ορθά και δείχνουν ανάγλυφα το ρόλο των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για παρακολουθήσεις γάλλων πολιτών από τις γαλλικές αρχές ή ισπανών πολιτών από τις ισπανικές, αλλά για συλλογή δεδομένων στο εξωτερικό κάθε μιας από τις παραπάνω χώρες, τις οποίες στη συνέχεια κοινοποιούσαν στις ΗΠΑ, στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

TAGS