Τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, συνάντησε την Τετάρτη στη Δαμασκό ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι, σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι πιθανότητες για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.

Η Χαούλα Μάταρ, επικεφαλής του κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ στο Κάιρο, επιβεβαίωσε την συνάντηση των κ.κ. Μπαρχίμι και Άσαντ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η διεθνής διάσκεψη, γνωστή ως «Γενεύη 2», αρχικώς προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου υπό τη σκέπη της Ρωσίας και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να θέσει τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Ο κ. Μπραχίμι ενόχλησε πρόσφατα τη συριακή αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι το Ιράν, βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ, θα πρέπει να λάβει μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

Οι αντάρτες αλλά και το πολιτικό τμήμα της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να τείνει και να έχει ως στόχο την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.

Τόσο ο κ. Άσαντ, όσο και το Ιράν, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι θα προσέλθουν μόνον σε συνομιλίες οι οποίες θα αρχίσουν χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο Μοχάμαντ Ριζά Σεμπανί, ιρανός πρέσβης στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό, την Τετάρτη, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να λάβει μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

«Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες του Ιράν για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση. Η απουσία του Ιράν από μια τέτοια διάσκεψη δεν θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητά της», σημείωσε ο κ. Σεμπανί.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Συρία θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο επαφίεται στους Σύρους να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας τους και την μελλοντική πολιτική και πολιτειακή τους ηγεσία.

Απέρριψε, επίσης, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, «κάθε μορφής ξένη επέμβαση».