Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από αρκετούς υπουργούς του να παρουσιάσει μια διπλωματική πρωτοβουλία προς την παλαιστινιακή πλευρά μετά την ταχεία επιδείνωση της θέσης του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Νετανιάχου σκοπεύει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή νωρίτερα από το Μάιο που αρχικά προβλεπόταν, εξαιτίας της εντεινόμενης απομόνωσης της χώρας του.

Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί δημόσια στη διάρκεια ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 22 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του φιλοϊσραηλινού λόμπι AIPAC, αναφέρουν πληροφορίες που διαρρέουν από το περιβάλλον του.

Ωστόσο η επιδείνωση της θέσης του Ισραήλ μετά το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία, μπορεί να ωθήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει νωρίτερα το ταξίδι του, σύμφωνα με το ραδιόφωνο.

Καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια μακροπρόθεσμη "προσωρινή συμφωνία" με τους Παλαιστίνιους αντί των διαπραγματεύσεων για μια τελική διευθέτηση, την ώρα που η εποικιστική δραστηριότητα συνεχίζεται τουλάχιστον στους εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιταχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο επιμένοντας στο πλήρες πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ κάλεσε χθες Δευτέρα τον πρωθυπουργό να "λάβει μια τολμηρή απόφαση για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν" ώστε να "σταματήσει η απομόνωση του Ισραήλ".

"Παρόμοια απόφαση πρέπει να ληφθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες και όχι στους προσεχείς μήνες. Μια διακήρυξη το Μάιο ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου δείχνει ιδιαίτερα όψιμη", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Ο κόσμος δε δέχεται να κυριαρχούμε επί ενός άλλου λαού ύστερα από 43 χρόνια", υπογράμμισε ο Μπαράκ αναφερόμενος στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967.

"Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα αληθινό τσουνάμι, αυτό της απονομιμοποίησης από τον κόσμο" προειδοποίησε ο Μπαράκ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νταν Μεριντόρ, αρμόδιος για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ζήτησε από τον Νετανιάχου να "δράσει πριν επέλθει η καταστροφή, πριν από την απομόνωση της χώρας".

"Πρέπει να καθορίσουμε το στόχο μας, διαφορετικά γρήγορα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", προειδοποίησε ο Μέριντορ, ένας μετριοπαθής πολιτικός στους κόλπους του δεξιού και ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η απομόνωση του Ισραήλ εκδηλώθηκε όταν οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας στις 18 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο σχέδιο της αραβικής πρότασης που κρίνει "παράνομη" την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ζητούν τη διακοπή του.

Τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι, ψήφισαν υπέρ της απόφασης.

Απέναντι στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ οι παλαιστίνιοι ηγέτες κάλεσαν πολλές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος τους εντός των συνόρων του 1967, δηλαδή το σύνολο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.