Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη συνεχίζει κανονικά τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της χώρας.

«Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και ράβδων καυσίμου (σ.σ. για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του Ιράν) συνεχίζονται, δεν υπήρξε καμία διακοπή», ανέφερε ο Σαλεχί, διαψεύδοντας τις δηλώσεις ενός βουλευτή ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει ότι η παραγωγή σταμάτησε.

«Τα καύσιμα για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης παράγονται κανονικά και κάθε μήνα παραδίδονται οι απαραίτητες ποσότητες ράβδων καυσίμου», πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν Αλαεντίν Μπορουτζερντί είχε ήδη δηλώσει ότι συνεχίζεται η παραγωγή, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που είχε κάνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Χοσεΐν Νακαβί Χοσεϊνί.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν συνιστά ένα από τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης που ανησυχεί ότι το ουράνιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 90%, για στρατιωτική χρήση. Το Ιράν επιμένει ωστόσο ότι έχει δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του και ότι η παραγωγή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ερευνητικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+ 1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) ξανάρχισαν στα μέσα Οκτωβρίου στη Γενεύη και θα συνεχιστούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.