Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 67 πολιτών από το 2008, δίνοντας έναν αριθμό πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες εκτιμήσεις.

Πρόκειται για το 3% του συνόλου των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ το 97% (2.160 άνθρωποι) φέρονται ότι είναι ένοπλοι αντάρτες, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε ερώτηση της πακιστανικής Γερουσίας.

Αυτοί οι 2.227 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια 317 βομβαρδισμών από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν από το 2008, διευκρινίζει το υπουργείο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τους βομβαρδισμούς αυτούς ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που διαθέτει εναντίον των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους της αλ Κάιντα.
Οι επικριτές τους καταγγέλλουν τους παράνομους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αθώους πολίτες και είναι αντιπαραγωγικοί γιατί τροφοδοτούν την αστάθεια στις περιοχές που πραγματοποιούνται.

Το Πακιστάν επισήμως καταδικάζει τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, όμως τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρονται συχνά σε μια σιωπηλή συμφωνία μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκοτώνουν και πακιστανούς Ταλιμπάν που μάχονται κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του πακιστανικού υπουργείου Άμυνας, 319 αντάρτες και κανένας πολίτης σκοτώθηκαν στις 59 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και το 2013.

Ο απολογισμός των επιθέσεων αυτών είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς αυτές πραγματοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές.
Όμως πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι από τις επιθέσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους οργανισμούς, το Γραφείο Δημοσιογραφικής Έρευνας με έδρα το Λονδίνο, οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.525 ως 3.613 ανθρώπων από την έναρξη τους στις αρχές του 2004, εκ των οποίων 407 με 926 είναι πολίτες (δηλαδή το 16 με 25%).

Σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Μπεν Έμερσον ανέφερε πως οι αρχές του Πακιστάν τον είχαν ενημερώσει ότι τα 400 από τα 2.200 θύματα των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή το 18%, ήταν πολίτες.