Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να βοηθήσουν το Ιράκ να καταπολεμήσει «με αποτελεσματικό τρόπο» το δίκτυο της αλ Κάιντα, οι επιθέσεις του οποίου έχουν αυξηθεί στη χώρα, και με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να καταπολεμήσουν με αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο τα δίκτυα αυτά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ιρακινού προέδρου Νούρι αλ Μάλικι στις ΗΠΑ.

«Οι Ιρακινοί μας ζήτησαν εξοπλιστικά συστήματα (...). Υποστηρίζουμε τα αιτήματα αυτά και εργαζόμαστε στενά με το Κογκρέσο για το ζήτημα», πρόσθεσε ο αμερικανός διπλωμάτης που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επισημαίνοντας ότι το δίκτυο της αλ Κάιντα, μέσω ενός παρακλαδιού του, του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, «είναι παρόν στο δυτικό Ιράκ» και ότι «οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο», ο αμερικανός αξιωματούχος έκανε έκκληση ώστε η Βαγδάτη «να αποκτήσει όπλα για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα αυτά».

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στρατιωτικά από το Ιράκ στο τέλος του 2011.

Στο Ιράκ σημειώνονται φέτος τα χειρότερα και πιο αιματηρά βίαια επεισόδια των τελευταίων πέντε ετών.

Ο ιρακινός πρόεδρος Μάλικι πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μέχρι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την ασφάλεια.

Στο μεταξύ ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε ότι η παράδοση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στο Ιράκ είναι προγραμματισμένη για το επόμενο φθινόπωρο.

Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι το θέμα των F-16 δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια του πρωινού σήμερα μεταξύ του Μάλικι και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Το Ιράκ υπέγραψε πέρυσι ένα νέο συμβόλαιο για να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα 18 αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την πώληση στη Βαγδάτη 36 αεροσκαφών προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία.

Το Ιράκ κατέβαλε πρόσφατα το πόσο των 650 εκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη.