Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εκκίνηση της λειτουργίας του ιστότοπου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (healthcare.gov).

«Αναγνωρίζουμε ότι η ιστοσελίδα είναι πολύ αργή και πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν εξυπηρετούνται, κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη πως θα γίνει ό, τι είναι δυνατό ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα άμεσα».

Μιλώντας νωρίτερα στο Κογκρέσο η υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους Αμερικανούς για την ελαττωματική εκκίνηση του ιστοτόπου και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ απευθείας στους Αμερικανούς: Αξίζετε καλύτερα. Ζητώ συγγνώμη», είπε η κ. Σιμπέλιους κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τα τεχνικά προβλήματα στον ιστότοπο αυτόν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας του προέδρου Ομπάμα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο υπόμνημα της κυβέρνησης, η ασφάλεια του ιστότοπου ήταν σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» λόγω έλλειψης δοκιμών πριν η ιστοσελίδα γίνει διαθέσιμη στο κοινό, την 1η Οκτωβρίου.

Το healthcare.gov συλλέγει ένα τεράστιο αριθμό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως τον αριθμό ασφάλισης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων και ημερομηνίες γέννησης, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερς για ποικίλες παράνομες δραστηριότητες.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε την Τετάρτη ότι έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να καθησυχαστούν οι πολίτες και ότι τα δεδομένα των καταναλωτών είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με το Reuters, στο υπόμνημα συστήνεται η καθιέρωση μιας ειδικής ομάδας ασφαλείας, η οποία θα είναι υπεύθυνη να ελέγχει το δίκτυο καθημερινά για τουλάχιστον 60 με 90 ημέρες από την εκκίνηση του ιστότοπου.