Στις κάλπες προσέρχονται στις 17 Νοεμβρίου οι πολίτες της Χιλής για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Την είσοδο στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα διεκδικούν αρκετοί υποψήφιοι, όμως τη μάχη δίνουν δύο κυρίες, η εξής μία: η τέως πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

Η μάχη, όπως συνήθως συμβαίνει στη Χιλή, έχει το χαρακτήρα της αναμέτρησης δύο αντίπαλων στρατοπέδων: του κεντροδεξιού το οποίο κατάφερε να κερδίσει την προεδρία το 2010 με τον εκατομμυριούχο Σεμπαστιάν Πινιέρα και του κεντροαριστερού.

Η κεντροαριστερά έχασε τις εκλογές του 2010 επειδή το Σύνταγμα δεν επιτρέπει δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Αν το επέτρεπε, η τότε πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ θα είχε επανεκλεγεί άνετα. 

Η Μπατσελέτ έφυγε από τη Χιλή μετά το τέλος της θητείας της και ανέλαβε καθήκοντα στα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, δεν αναμίχθηκε καθόλου στην εσωτερική πολιτική. 

Επέστρεψε όμως πριν από λίγους μήνες, εκφράζοντας την επιθυμία να διεκδικήσει και πάλι το ύπατο αξίωμα. Άλλωστε, δεύτερη μη συνεχόμενη θητεία επιτρέπει το Σύνταγμα.

Για την ιστορία, προτού γίνει πρόεδρος, η Μπατσελέτ (ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών) διατέλεσε υπουργός Υγείας (2000-2002) και Άμυνας (2002-2004).

Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας που βασανίστηκε και πέθανε στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ. 

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η Μπατσελέτ και η μητέρα της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια εξορίστηκαν στην Αυστραλία και στην Ανατολική Γερμανία.

Τώρα βρίσκει απέναντί της την υποψήφια της κεντροδεξιάς, Εβελίν Ματέι, πολιτικό με πλούσια καριέρα και άριστες γνώσεις πιάνου. 

Το παρελθόν της Ματέι είναι παρόμοιο με της Μπατσελέτ, αλλά στο απέναντι στρατόπεδο: ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας, υπουργός Υγείας επί Πινοτσέτ και αργότερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μπατσελέτ θα κερδίσει με άνεση την προεδρία, ενδεχομένως από τον πρώτο γύρο. Το ποσοστό της είναι στα επίπεδα του 47%, έναντι μόλις 13% για την Ματέι.

Η Ματέι έχει την ατυχία να βρίσκεται απέναντι σε μια εξαιρετικά δημοφιλή πολιτικό. Αλλά έχει επίσης την ατυχία να αποτελεί την τέταρτη επιλογή της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές.

Οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές αποχώρησαν ο ένας μετά τον άλλο για διάφορους λόγους: από καταγγελίες για διαφθορά μέχρι κατάθλιψη.

Έτσι, η Κεντροδεξιά η οποία συνήθως μετρά ένα ποσοστό «μπετόν» της τάξης του 30% κινδυνεύει να βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό. Ασφαλώς παίζει ρόλο και η χαμηλή δημοτικότητα, σε όλη τη διάρκεια της θητείας, του νυν προέδρου Πινιέρα.

Επιπλέον, υπάρχει και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος από το χώρο της κεντροδεξιάς, ο οποίος κινείται στα επίπεδα του 9%.

Στις κάλπες θα κατέβει και πάλι ο 40χρονος σκηνοθέτης Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές «έκλεψε» ένα 20% από την κεντροαριστερά. Αυτή τη φορά όμως, η παρουσία της Μπατσελέτ δεν του δίνει πολλά περιθώρια.

TAGS