Το διοικητικό συμβούλιο των Προσκόπων στις ΗΠΑ εξέλεξε πρόεδρο του σώματος τον πρώην υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής της CIA, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η οργάνωση.

Ο 70χρονος Γκέιτς υπήρξε αναλυτής καριέρας της CIA, ο οποίος ηγήθηκε των μυστικών υπηρεσιών από το 1991 ως το 1993 υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον γηραιότερο. Στα τέλη του 2006 ορίστηκε υπουργός Άμυνας επί Τζορτζ Μπους του νεότερου και συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με μία πρωτόγνωρη κίνηση, ζήτησε στον Ρεπουμπλικανό Γκέιτς να παραμείνει ως επικεφαλής του Πενταγώνου και να επιβλέψει την μεταπολεμική μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια του Ιράκ στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ο Γκέιτς εγκατέλειψε τη θέση του το 2011.

Στα νιάτα του ο Γκέιτς υπήρξε πρόσκοπος κι είχε λάβει τον βαθμό του αετού.

Ο 70χρονος Γκέιτς από το Κάνσας θα ξεκινήσει τη διετή θητεία του ως προέδρου των αμερικανών Προσκόπων τον Μάιο αν η υποψηφιότητά του εγκριθεί από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Το Προσκοπικό Σώμα των ΗΠΑ αριθμεί 2,6 εκατομμύρια νεαρά μέλη.

"Δεν υπάρχει καλύτερο πρόγραμμα που να προετοιμάζει τα αγόρια στις ΗΠΑ για πολίτες και ηγέτες από τους Προσκόπους της Αμερικής", δήλωσε ο Γκέιτς.

"Ως Αετός Πρόσκοπος, γνωρίζω από πρώτο χέρι την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα και θεωρώ ότι η αποστολή του σήμερα είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ", πρόσθεσε ο ίδιος.

TAGS