current views are: 1

31 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:19

Διεθνής Αμνηστία: Ζητεί από την Ιορδανία να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ιορδανία και τις άλλες χώρες που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες να θέσουν τέρμα στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει.

Δημοσίευση 09:19’
αρθρο-newpost

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ιορδανία και τις άλλες χώρες που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες να θέσουν τέρμα στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ιορδανία και τις άλλες χώρες που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες να θέσουν τέρμα στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στους πολίτες οι οποίοι διέφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, και ορισμένοι από αυτούς επαναπροωθήθηκαν στα σύνορα.

Σε νέα έκθεση υπό τον τίτλο “Αυξανόμενοι περιορισμοί, δύσκολες συνθήκες: η απόγνωση όσων εγκαταλείπουν τη Συρία για την Ιορδανία”, η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει τις δυσκολίες των σύρων προσφύγων που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες, κυρίως στο Χασεμιτικό Βασίλειο.

Η χώρα αυτή φιλοξενεί τουλάχιστον 550.000 πρόσφυγες, κυρίως στον καταυλισμό του Ζαατάρι, στο βορρά, όπου ζουν 120.000 άνθρωποι.

“Είναι απαράδεκτο που δεκάδες άνθρωποι έρχονται από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά, και στερούνται το δικαίωμα να εισέλθουν στις γειτονικές χώρες”, δήλωσε ο Φίλιπ Λούτερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία , σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ τον Μάρτιο του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, αναγκάζοντας δύο εκατομμύρια Σύρους να καταφύγουν αρχικά στις γειτονικές χώρες: Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, Ιράκ και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων αναμένεται να ανέλθει σε 3,5 εκατομμύρια έως τα τέλη του έτους.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των αρχών που δηλώνουν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες, η Αμνηστία δηλώνει ότι δεκάδες είναι αυτοί που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

“Η απαγόρευση εισόδου περιλαμβάνει τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, ανθρώπους που δεν είχαν χαρτιά ταυτότητας και ιρακινούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στη Συρία. Άνδρες μόνοι που δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν τους οικογενειακούς τους δεσμούς με ιορδανούς πολίτες επίσης επαναπροωθήθηκαν στα σύνορα”, τονίζει η μελέτη.

Η Ιορδανία έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφος της, καθώς ήδη πλήττεται από χρόνια έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Το βάρος των προσφύγων γίνεται επίσης αισθητό στους τομείς της εργασίας, της στέγης και της εκπαίδευσης.

Οι ιορδανικές αρχές διαβεβαίωσαν την Διεθνή Αμνηστία ότι δεν θα στείλουν στη συριακή μεθόριο κανέναν πρόσφυγα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο τον Αύγουστο του 2012, περί τους 200 πρόσφυγες απελάθηκαν στη Συρία ύστερα από διαδηλώσεις καταγγελίας των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό του Ζαατάρι, προσθέτει η έκθεση διευκρινίζοντας ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι απελάθηκαν έκτοτε.

“Το κύμα των προσφύγων ασκεί ασφυκτική πίεση στις χώρες της περιοχής και συνθλίβονται τους πόρους τους. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να τους απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους ή να στέλνουν άλλους δια της βίας πίσω στην ανθρωπιστική κρίση και στον πόλεμο” που μαστίζει τη Συρία, δήλωσε ο Λούτερ.

“Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι σημαντικός στην υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών της περιοχής οι οποίες αντιμετωπίζουν το βάρος των σύρων προσφύγων με περιορισμένους πόρους. Είναι αναγκαία η άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αυξηθεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια”, επισημαίνει η έκθεση.


σχετικα αρθρα