Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον κάλεσε σήμερα τις αρχές της Σερβίας και του Κοσόβου να επιλύσουν όλες τις διαφωνίες σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο και τόνισε ότι η ΕΕ προσεκτικά θα παρακολουθεί την πορεία τους.

Η κ. Άστον ανέφερε ότι "πολλοί άνθρωποι στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι εργάστηκαν σκληρά για τη προετοιμασία των εκλογών" και εξήρε τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Βελιγραδίου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, για το θάρρος και το όραμα που επέδειξαν με την υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

«Σήμερα τους καλώ να επιδείξουν το ίδιο όραμα και θάρρος για να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς» υπογράμμισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την πορεία των εκλογών» προειδοποίησε η κ. Άστον και κάλεσε τους κ.κ. Ντάτστις και Θάτσι, αν είναι δυνατόν και σήμερα να διευθετήσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Κοσόβου και σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με την κ. Άστον, πρέπει να αποτελέσει βήμα προς την εδραίωση της δημοκρατίας στο Κόσοβο.    Η κ. Άστον απέδωσε τα εύσημα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τη βοήθεια στη διοργάνωση των εκλογών στο Κόσοβο