Ένας σουηδός ιμάμης διευθύνει από την Τουρκία δίκτυο που προμηθεύει με όπλα τους σύρους αντάρτες, μετέδωσε σήμερα η Σουηδική Ραδιοφωνία.

Ο Χέιταμ Ραχμέχ, συριακής καταγωγής, εγκατέλειψε τη θέση του ιμάμη στο κυριότερο τέμενος της Στοκχόλμης τον Μάρτιο του 2012 και φέρεται ότι εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, απ' όπου μεταφέρονται όπλα κυρίως προερχόμενα από τη Λιβύη και τη Βοσνία στους αντάρτες κατά μήκος των συνόρων.

Το ρεπορτάζ επικαλείται ανώνυμες πηγές και τον ερευνητή Ραφαέλ Λεφέβρ, ο οποίος εδρεύει στη Βρετανία και ερευνά το ζήτημα της προμήθειας όπλων στους αντάρτες.

"Ήταν πολύ ανοιχτός σε σχέση με τις προθέσεις του να προσπαθεί να μεταφέρει όπλα στη Συρία", είπε ο Λεφέβρ, ο οποίος στο παρελθόν πήρε συνέντευξη από τον Ραχμέχ.

Η Σαουδική Αραβία, άλλες χώρες του Κόλπου και η Τουρκία χρηματοδοτούν την επιχείρηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ οι σουηδικές αρχές δεν διεξάγουν σχετική έρευνα.

"Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο Χιου Γκρίφιθς του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο ρόλος των "μεμονωμένων προσώπων" στον εφοδιασμό με όπλα της αντιπολίτευσης έχει ενισχυθεί "επειδή η ποσότητα των όπλων που ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες και επιτρέπονται μέσω των συνόρων της Ιορδανίας και την Τουρκίας έχει μειωθεί εξαιτίας της ανησυχίας που επικρατεί σε σχέση με ορισμένες από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης", είπε ο Γκρίφιθς.