Οι αρχηγοί πέντε πολιτικών κομμάτων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε θα προσπαθήσουν, σήμερα, σε συνάντηση στη Βουδαπέστη να καταλήξουν σε λύση για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση "Σέιντιτς - Φίντσι".

Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στην ουγγρική πρωτεύουσα, καθώς χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των πέντε πολιτικών αρχηγών στο Σαράγεβο, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν έληξε χωρίς συμφωνία.

Oι αρχηγοί της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ 1990), της Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον (SBB), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κοινή θέση για την άρση διατάξεων από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο που συνιστούν διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν ότι ένας λαός δεν θα εκλέγει εκπρόσωπο άλλου λαού στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας.

"Φαίνεται πως κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν το αδιέξοδο ως ευκαιρία για εκλογές" δήλωσε, μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς κάνοντας υπαινιγμό για τις θέσεις του SDP, το οποίο αντιτίθεται σε λύσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω διαιρέσεις εντός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Ο κ. Τσόβιτς τόνισε ότι, παρά την αποτυχία των συνομιλιών, θα ακολουθήσει η συνάντηση στη Βουδαπέστη και μάλιστα παρουσία του κ. Φούλε, ο οποίος διαμένει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ομάδας του Βίσεγκραντ και της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας (CEI).

"Ελπίζω ότι θα βρούμε λίγη ακόμη δύναμη για να καταλήξουμε σε συμφωνία στη Βουδαπέστη" είπε ο κ. Τσόβιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης 1990, Μάρτιν Ραγκούζ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και τόνισε ότι οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί είναι κοντά σε συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει δικό της μοντέλο εκλογής των μελών της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, το οποίο αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων.

Η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου της Βοσνίας, είναι θεμελιώδης όρος για να συνεχίσει η χώρα την πορεία προσέγγισης με την ΕΕ.