Το Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου 5.000 νέες κατοικίες στους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη έναν βουλευτή του Λικούντ, του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα αρχίσει να ωθεί την πρόοδο μιας σειράς σχεδίων οικοδόμησης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη περίπου 5.000 νέων κατοικιών, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα", σύμφωνα με την Χααρέτζ.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται οι 1.500 νέες κατοικίες που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σχέδιο το οποίο ανακοινώθηκε ήδη από χθες αμέσως μετά την απελευθέρωση των 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ στο πλαίσιο των ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ωστόσο η Χααρέτζ αναφέρει επίσης λεπτομερώς τα σχέδια τα οποία υπάρχουν για την ανέγερση επιπρόσθετων 3.360 κατοικιών και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του σχεδιασμού.

Ορισμένες από αυτές τις κατοικίες θα κατασκευαστούν σε ισραηλινούς οικισμούς τους οποίους ελπίζει το Ισραήλ να διατηρήσει στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, ενώ άλλες προγραμματίζεται να ανεγερθούν σε απομονωμένους οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με την Χααρέτζ, οι πληροφορίες αυτές αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Κνεσέτ που έγινε χθες από τον Όφιρ Ακούνις, έναν βουλευτή του Λικούντ. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.