Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπάρξει μια «γρήγορη» συμφωνία στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με την αποκαλούμενη «Ομάδα 5+1», στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Από την Πρετόρια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ιρανός υπουργός είπε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές «καλή τη πίστει» και «με την ελπίδα να καταλήξουμε γρήγορα σε μια συμφωνία».

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία— και η Γερμανία) επανέλαβαν ξανά τις συνομιλίες τους, μετά από πολλούς μήνες διακοπής, στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι εντάσεις και η δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών. «Ασφαλώς, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν πολλά χρόνια αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης, θα μας πάρει καιρό να επουλώσουμε τις πληγές», είπε, επιμένοντας για άλλη μία φορά ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Πιστεύουμε ότι ακόμη και η ιδέα ότι το Ιράν επιδιώκει πυρηνικά όπλα είναι επιζήμια για την ασφάλειά μας και θα κάνουμε τα πάντα για να την διαψεύσουμε», κατέληξε ο Ιρανός υπουργός.

TAGS