Το γραφείο του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει επτά πρόσωπα λιγότερα εξαιτίας συγχώνευσης υπουργείων.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός που θα προτείνει στη Βουλή ο κ. Τσβέτκοβιτς αποτελείται από 17 υπουργεία, τρεις αντιπροέδρους κι έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό. Σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, το νέο σχήμα θα έχει επτά μέλη λιγότερα και η μείωση αυτή επιτεύχθηκε με τη συγχώνευση κάποιων υπουργείων.

Ένα από τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση Τσβέτκοβιτς θα είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), Ντούσαν Πέτροβιτς, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, Εμπορίου, Δασικού και Υδάτινου Πλούτου.

Τα τρία υπουργεία, που ανήκουν στο κόμμα G-17, θα αναλάβουν επίσης τρία άτομα που δεν συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο Νεμπόισα Τσίπλιτς, το υπουργείο Υγείας ο Ζόραν Στάνκοβιτς, ο οποίος την περίοδο 2005-2007 ήταν υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου και το υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών ο Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της βουλής, την περίοδο 2004-2007.

Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς, συγκάλεσε για τις 15:00 (τοπική ώρα), σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στη συνεδρίαση αυτή δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.