Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα έχει καταστραφεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα, ως το τέλος του Ιουνίου του 2014, διαβεβαίωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο —την καταστροφή του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας— ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου της ερχόμενης χρονιάς", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

"Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι φιλόδοξες, αλλά μπορούν να τηρηθούν", πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα συριακά χημικά όπλα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν έχουν σφραγιστεί και οι δηλωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων έχουν αχρηστευθεί, γεγονός το οποίο συνιστά την πρώτη επιτυχία για την διεθνή κοινότητα, η οποία δυσκολεύεται την ίδια ώρα να προωθήσει την πραγματοποίηση της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Συρία που είναι γνωστή με την ονομασία "Γενεύη 2".

Από την Χάγη, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που είναι αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές του σφράγισαν με τρόπο που "δεν μπορεί να παραβιαστεί" τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων που έχει δηλώσει η Δαμασκός.

Η Συρία είχε διορία ως την Παρασκευή για την ολοκλήρωση της αποστολής αυτής και οφείλει εφεξής να προχωρήσει στην "συστηματική, ολοκληρωτική και επαληθεύσιμη καταστροφή" του συνόλου του χημικού της οπλοστασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρέδωσε στις 24 Οκτωβρίου.