Η ένωση που εκπροσωπεί τους γερμανούς δημοσιογράφους σύστησε στα μέλη της να σταματήσουν τη χρήση των υπηρεσιών της Google και της Yahoo, λόγω των αναφορών περί παρακολούθησής τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας.

«Η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνιστά στους δημοσιογράφους να αποφεύγουν μέχρι νεωτέρας τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google και της Yahoo για τις έρευνες και την ψηφιακή επικοινωνία τους» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η ομοσπονδία επικαλείται ως αίτιο τις «σκανδαλώδεις» αναφορές περί παρακολουθήσεων του web traffic των δύο εταιρειών από πλευράς της NSA και της GCHQ.  

«Οι αναζητήσεις τις οποίες κάνουν οι δημοσιογράφοι είναι εξίσου εμπιστευτικές με τα δεδομένα των πηγών τους και το περιεχόμενο των μεταξύ τους επικοινωνιών», δήλωσε ο Μίχαελ Κόνκεν, επικεφαλής της ομοσπονδίας, η οποία εκπροσωπεί περίπου 38.000 δημοσιογράφους.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τις αναζητήσεις όσο και για την ηλεκτρονική αλληλογραφία.