Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παραδέχθηκε ότι ορισμένα προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν «παρατραβηγμένα».

Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο ανέφερτε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, όπως έχει κάνει και ο πρόεδρος, πως ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ήταν παρατραβηγμένες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί», είπε ο κ. Κέρι.

Τόνισε πάντως  ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πληροφορίες και να αποτραπούν «πτώσεις αεροπλάνων, ανατινάξεις κτηρίων και δολοφονίες ανθρώπων».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διέψευσε, ωστόσο, τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Όχι, αυτό δεν συνέβη. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό υπερβολής σε αυτές τις αναφορές από ορισμένους δημοσιογράφους», σημείωσε.