Εξηγήσεις ζητά από την Αυστραλία η Ινδονησία μετά τις αποκαλύψεις ότι η χώρα χρησιμοποιούσε την πρεσβεία της στην Τζακάρτα για να κατασκοπεύει ινδονήσιους αξιωματούχους.

Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και είναι χώρα μεγάλης σημασίας για την Αυστραλία τόσο στον εμπορικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου η Καμπέρα χρησιμοποιούσε τις πρεσβείες της σε αρκετές ασιατικές χώρες για να τις κατασκοπεύει για λογαριασμό των Αμερικανών.

Η ινδονησιακή κυβέρνηση κάλεσε και τον αυστραλό πρέσβη στην Τζακάρτα για εξηγήσεις, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και σε συνάντηση που θα έχουν στην Πέρθη, στο περιθώριο ενός συνεδρίου, ο ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Μάρτι Ναταλέγουα με την αυστραλή συνάδελφο του Τζούλι Μπίσοπ.

Στο μεταξύ το τεράστιο σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές των Αμερικανών σε ξένες και σύμμαχες χώρες έφερε στο προσκήνιο τη λεγόμενη λέσχη των «Πέντε Οφθαλμών», μια σφιχτοδεμένη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών πέντε αγγλόφωνων κρατών, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Η συμμαχία αυτή περιγράφεται ως «άνευ προηγουμένου στον δυτικό κόσμο των υπηρεσιών πληροφοριών».