Οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την τρομοκρατική επίθεση, όπως επίσημα την χαρακτήρισαν, στην Τιένανμεν σε ισλαμιστική αυτονομιστική ομάδα της περιοχής του Σιντσιάν, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Ουιγούροι. 

Η επίθεση, ανέφερε κινέζος αξιωματούχος, έγινε από την οργάνωση «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν». Σε σχέση με την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα.

«Η υποστήριξη στην επίθεση προήλθε από το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν που έχει τη βάση του στην κεντρική και τη δυτική Ασία» δήλωσε ο Μενγκ Ζιανγκτζού, επικεφαλής των κινεζικών οργάνων ασφαλείας και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΚ, κατά τη διαρκεία επίσημης επίσκεψής του στην Τασκένδη.

Είναι η πρώτη φορά που κινέζος αξιωματούχος κατονομάζει συγκεκριμένη οργάνωση μετά την επίθεση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κινεζική αστυνομία, τρεις Ουιγούροι, μέλη της ίδιας οικογένειας από την περιοχή Σιντζιάνγκ που συνορεύει με αρκετές χώρες της κεντρικής Ασίας και της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, οδήγησαν το αυτοκίνητό τους που ήταν γεμάτο από δοχεία βενζίνης, στην εισόδου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. 

Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και οι επιβαίνοντες, και τραυματίστηκαν 38.

Η οργάνωση που ζητεί την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τουρκμενιστάν, όπως ήταν η παλιά ονομασία της κινεζικής Σιντσιάν, περιλαμβάνεται από το 2002 στον κατάλογο του ΟΗΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι κινεζικές αρχές αποδίδουν συχνά στην οργάνωση αυτή την ευθύνη για ταραχές που σημειώνονται περιστασιακά στην Σιντζιάνγκ, ωστόσο η επιρροή της ETIM αμφισβητείται από αρκετούς αναλυτές.

TAGS