Μπραχίμι: Η «Γενεύη 2» δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Μπραχίμι: Η «Γενεύη 2» δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Η πολυαμενόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία "Γενεύη 2" δεν θα πραγματοποιηθεί αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο διεθνής διαπραγματευτής Λαχντάρ Μπραχίμι.

Η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι "απαραίτητη και σημαντική", δήλωσε ο ίδιος από τη Δαμασκό κατά το τέλος πενθήμερης επίσκεψής του.

Η Συριακή Εθνική Συμμαχία πρόκειται να συναντηθεί στην Τουρκία στις 9 Νοεμβρίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στη "Γενεύη 2".

Το Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, απείλησε να εγκαταλείψει τη Συμμαχία αν αυτή αποφασίσει να συμμετάσχει.

Ωστόσο, ο Μπραχίμι δήλωσε ότι ελπίζει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών, τις οποίες πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, αλλά ο Μπραχίμι πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες την Τρίτη στη Γενεύη.

Όπως δήλωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα όλων των εμπλεκομένων πλευρών στον εμφύλιο και επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της συριακής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση (της κρίσης)".

Ο εμφύλιος, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 115.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι κάλεσε επίσης το συριακό καθεστώς να διευκολύνει την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Ο Μπραχίμι βρίσκεται στη Δαμασκό από τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται να μεταβεί οδικώς στη Βηρυτό για συνομιλίες με λιβανέζους αξιωματούχους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο