Η πολυαμενόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία "Γενεύη 2" δεν θα πραγματοποιηθεί αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο διεθνής διαπραγματευτής Λαχντάρ Μπραχίμι.

Η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι "απαραίτητη και σημαντική", δήλωσε ο ίδιος από τη Δαμασκό κατά το τέλος πενθήμερης επίσκεψής του.

Η Συριακή Εθνική Συμμαχία πρόκειται να συναντηθεί στην Τουρκία στις 9 Νοεμβρίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στη "Γενεύη 2".

Το Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, απείλησε να εγκαταλείψει τη Συμμαχία αν αυτή αποφασίσει να συμμετάσχει.

Ωστόσο, ο Μπραχίμι δήλωσε ότι ελπίζει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών, τις οποίες πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, αλλά ο Μπραχίμι πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες την Τρίτη στη Γενεύη.

Όπως δήλωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα όλων των εμπλεκομένων πλευρών στον εμφύλιο και επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της συριακής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση (της κρίσης)".

Ο εμφύλιος, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 115.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι κάλεσε επίσης το συριακό καθεστώς να διευκολύνει την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Ο Μπραχίμι βρίσκεται στη Δαμασκό από τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται να μεταβεί οδικώς στη Βηρυτό για συνομιλίες με λιβανέζους αξιωματούχους.