Πρόθυμος να «ρίξει φως» στις τηλεφωνικές υποκλοπές της NSA στη Γερμανία, φαίνεται πως είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε ο Κρίστιαν Στρέμπελε μετά τη μυστική συνάντηση που είχε μαζί του χθες. Επίσης παρέδωσε μία επιστολή που απευθύνεται στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Απέδειξε ότι ξέρει πολλά πράγματα. Είναι πρόθυμος να βοηθήσει ώστε να πέσει 'άπλετο φως' στην υπόθεση της κατασκοπείας» δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Σνόουντεν παρουσία δύο δημοσιογράφων.

Δήλωσε επίσης πως ο Σνόουντεν είναι προετοιμασμένος να «έρθει στη Γερμανία για να καταθέσει» εάν οι κατάλληλες συνθήκες το επιτρέψουν, ή να καταθέσει στη Ρωσία.

Πηγή προσκείμενη στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε πως ένα ταξίδι στη Γερμανία για τον Σνόουντεν θα ήταν αδύνατον, από τη στιγμή που του έχει χορηγηθεί άσυλο στη Ρωσία από τον περασμένο Αύγουστο.

«Πρακτικά αποκλείεται ο Σνόουντεν να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση θα έχανε το καθεστώς πρόσφυγα στο οποίο υπάγεται και θα μπορούσε να παραδοθεί στην Ουάσινγκτον από συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει πηγή προσκείμενη στο ρωσικό πρακτορείο.