Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση σήμερα για έκτακτη βοήθεια ύψους 163,8 εκατομμυρίων δολαρίων (120 εκατομμύρια ευρώ) για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή και η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 800 ανθρώπων.

"Εχουμε απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα το συντομότερο δυνατόν για να αποφύγουμε να μας ξεπεράσει αυτή η επιδημία" που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Ελίζαμπεθ Μπιρς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Αϊτής, 497 θάνατοι σημειώθηκαν στο διαμέρισμα Αρτιμπονίτ, στο βόρειο τμήμα της χώρας απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Ομως η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής στην οποία μένουν 1 εκατομμύριο κάτοικοι σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, είναι πιθανόν πιο ανησυχητική, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.

Από τα δέκα διαμερίσματα της Αϊτής τα πέντε έχουν επηρεαστεί άμεσα από την επιδημία, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό περίπου "200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρουσιάσουν συμπτώματα χολέρας, από ελαφρά διάρροια ως σοβαρή αφυδάτωση".

Ο ΟΗΕ προβλέπει πως "τα κρούσματα (χολέρας) θα εμφανιστούν στο πλαίσιο μιας ξαφνικής εξάπλωσης της επιδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας".

Ενόψει αυτής της αναμενόμενης εξάπλωσης της επιδημίας σε όλη τη χώρα ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

"Εχει γίνει αξιοσημείωτη προσπάθεια, όμως η ίδια η ποσότητα των υλικών που πρέπει να διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες απαιτεί μεγαλύτερη υποστήριξη προς την κυβέρνηση (της Αϊτής) από την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των δωρητών", εξηγεί ο ΟΗΕ.