Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν την εθνική τους ασφάλεια αρνούμενες να εμπιστευτούν ακόμη και τους ίδιους τους φίλους τους και κατασκοπεύοντας τους συμμάχους τους, έγραψε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» (Xinhua) χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ συναρπαστικές μέχρι ανακοπής.

«Το κατασκοπευτικό έπος της μοναδικής υπερδύναμης είναι πιπεράτο σε σημείο καρδιακής προσβολής. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για εκείνους που υποτίθεται ότι εμπιστεύονται πιο πολύ την Αμερική—τους συμμάχους της», αναφέρει το πρακτορείο σε σχόλιό του στην αγγλική γλώσσα, διανθισμένο με... γραφικούς χαρακτηρισμούς.

Ο επικεφαλής της NSA υπερασπίστηκε την Τρίτη την υπηρεσία του λέγοντας ότι κινείται εντός στο πλαίσιο του νόμου με στόχο να αποτρέψει ένοπλες επιθέσεις και χαρακτήρισε ψευδείς τις πληροφορίες ότι η NSA συγκέντρωνε δεδομένα για εκατομμύρια τηλεφωνικές επικοινωνίες στην Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε περιορίζοντας ορισμένα από τα προγράμματα της NSA, περιλαμβανομένου εκείνου της παρακολούθησης του κινητού της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

«Με ειρωνικό τρόπο, οι παρακολουθήσεις υπονομεύουν το ίδιο το αντικείμενο που υποτίθεται προστατεύουν—την εθνική ασφάλεια», σχολίασε το πρακτορείο.

Τα σχόλια του πρακτορείου δεν είναι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, αλλά αντανακλούν τις θέσεις της κινεζικής ηγεσίας.
Η κινεζική κυβέρνηση συχνά κατηγορείται, κυρίως από τις ΗΠΑ, για κατασκοπεία των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών ξένων χωρών, κυρίως με στόχους εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Πεκίνο αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα υποκλοπών στον κόσμο.

Όπως σχολιάζει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, «ο Θείος Σαμ (σ.σ. οι ΗΠΑ) χρειάζεται να θυμηθεί τι συνέβη στον ράφτη στον θρύλο της Λαίδης Γκοντάιβα—ο ματάκιας (ο ράφτης) τυφλώθηκε».