Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά. 

Σε μία εξέλιξη που αποκλιμακώνει κάπως την ένταση, η Πρίστινα απέσυρε το ένταλμα σύλληψης Σέρβου υπουργού για «παράνομη είσοδο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. O ΟΑΣΕ πάντως, που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία, επισημαίνει τις ανησυχίες που συνεχίζει να έχει για εκφοβισμό ψηφοφόρων. 

Η πορεία της διαδικασίας θεωρείται καίριας σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας για εξομάλυνση που κατέληξαν Πρίστινα και Βελιγράδι τον Απρίλιο. Πρόκειται για τις πρώτες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο που περιλαμβάνουν και τους δήμους στο βορρά, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικά για τη συμφωνία είναι τμήματα του σερβικού πληθυσμού στους τέσσερις δήμους, τα οποία και καλούν σε μποϊκοτάζ της διαδικασίας. Η ίδια η Σερβία επιθυμεί την όσο το δυνατόν ομαλότερη έκβαση των εκλογών με το βλέμμα, όπως επισημαίνει το Reuters, την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ τον Ιανουάριο.