Οι αρχηγοί των ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, στη χθεσινή συνάντηση στη Βουδαπέστη, με τη διαμεσολάβηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε κάλεσε τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων στην ουγγρική πρωτεύουσα, μετά τον αποτυχημένο γύρο διαλόγου την Τετάρτη, στο Σαράγεβο, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν.

Μετά τη λήξη της συνάντησης στη Βουδαπέστη ανακοινώθηκε συνέχιση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο ειδικών, ώστε να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Νοεμβρίου.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, παρ΄ ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, δεν εμφανίστηκε απογοητευμένος.

"Αναγνωρίζω ότι υπήρξε πρόοδος και ότι υπάρχει πολιτική βούληση των ηγετών να εναρμονίσουν τις θέσεις τους. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά τη συνέχιση των διαβουλεύσεων" δήλωσε ο κ. Φούλε αναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων.

Στόχος των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται εντατικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι η προσέγγιση των θέσεων για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση "Σέιντιτς - Φίντσι", δηλαδή για τον τρόπο, με τον οποίο θα αρθούν από την εκλογική διαδικασία οι διατάξεις που συνιστούν διακρίσεις κατά των μελών των μειονοτήτων και ταυτόχρονα θα καθιερωθεί μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει ένας λαός να εκλέγει εκπρόσωπο άλλου λαού στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας.

Μετά την κατ' αρχήν συμφωνία να διατηρηθεί ο μηχανισμός απευθείας εκλογής των μελών της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενός από τη Σερβική Δημοκρατία και δύο από την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, τώρα έχει προκύψει πρόβλημα λόγω διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτό της εκλογής του Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος εξελέγη εκπρόσωπος των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας με τις ψήφους των Μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι αρχηγοί της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ 1990), της Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον (SBB), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).