Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το ταξίδι του βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν υπήρξε καμία επαφή ανάμεσα στην Μόσχα και στο Βερολίνο σχετικά με το ταξίδι του Στρέμπελε, δήλωσε εξάλλου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ακόμη, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να δώσει στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο, εξηγώντας ότι δεν της έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Νωρίτερα ο Στρέμπελε είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα μια επιστολή του Αμερικανού πληροφορικού, πρώην τεχνικού συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και της CIA, την οποία του παρέδωσε ο Σνόουντεν μετά την τρίωρη συζήτηση που είχε μαζί του στην Μόσχα.

Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής δεν είναι γνωστό.

Ο Στρέμπελε πιέζει τον Σνόουντεν να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν προτίθεται να μιλήσει σε Γερμανούς εισαγγελείς ή σε μια γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε ο Στρέμπελε, αλλά πριν από αυτό χρειάζεται να λάβει την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο Στρέμπελε —μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της γερμανικής βουλής— συνοδευόταν από δύο δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα.

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε επιτυχία του Στρέμπελε και των Πρασίνων και ενδέχεται να φέρει σε αμηχανία την Μέρκελ, η οποία έχει αποφύγει να εκφράσει καθ' οιονδήποτε τρόπο υποστήριξη προς τον Σνόουντεν εξαιτίας του φόβου να υπάρξουν επιπλοκές στις λεπτές σχέσεις των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο μεταξύ ο δικηγόρος του Σνόουντεν, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός, ο οποίος έχει λάβει προσωρινό πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, μπορεί να καταθέσει σε γερμανικό δικαστήριο για την υπόθεση της παρακολούθησης της Μέρκελ, αλλά μόνο εφόσον δεν χρειαστεί να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

«Στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, ο Σνόουντεν θα μπορούσε να καταθέσει στη Ρωσία, αλλά επαφίεται στις γερμανικές αρχές να αποφασίσουν» για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Κουτσέρενα στο ραδιόφωνο Ηχώ της Μόσχας.

«Ο Σνόουντεν δεν θα πάει στη Γερμανία. Είναι αδύνατον διότι δεν έχει δικαίωμα να διασχίσει τα ρωσικά σύνορα. Εάν το έπραττε, θα έχανε το καθεστώς του πρόσφυγα», εξήγησε ο Κουτσέρενα.

Ο Σνόουντεν είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με όλο τον κόσμο, βλέπετε, δεν υπάρχουν περιορισμοί», πρόσθεσε ο Κουτσέρενα.