Ο Ζακ Σιράκ δεν άντεχε πλέον το μοσχαρίσιο κρέας στο γεύμα του, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, στον Φρανσουά Ολάντ αρέσουν σχεδόν όλα τα φαγητά: Ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε για όλα αυτά, ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων συνταξιοδοτήθηκε χθες, ύστερα από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας και των καλεσμένων τους.

Στην κουζίνα του υπογείου του Μεγάρου, ο Μπερνάρ Βοσιόν δείχνει με καμάρι κατσαρόλες και χάλκινες μαρμίτες. Ορισμένες «χρονολογούνται από τον Λουδοβίκο Φίλιππο» (1830-1848), εξηγεί ο σεφ με την λευκή μπλούζα και το μαύρο παντελόνι. Το επιτελείο του, που αποτελείται από 20 μάγειρες, συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτά τα μαγειρικά σκεύη. «Είναι εντυπωσιακό», δηλώνει εκστασιασμένος, ακόμη, ύστερα από 40 χρόνια δουλειάς.

Όσο για τις κουζίνες του προεδρικού μεγάρου, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, ούτε αυτές έχουν άλλαξαν πολύ τα 40 αυτά χρόνια. Ο Βοσιόν, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα συμπλήρωσε τα 60 του χρόνια, θυμάται την πρώτη του ημέρα στην προεδρική κατοικία λέγοντας πως είχε ανάμικτα συναισθήματα.

Ο Βοσιόν πρωτοπήγε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τη «στρατιωτική του θητεία», κι αφού είχε μαγειρέψει πριν σε πρεσβείες. «Θυμάμαι πως είχα την αντίληψη ότι μαγειρεύω για τους μεγάλους αυτού του κόσμου».

Γνώρισε έξι προέδρους και διορίστηκε αρχιμάγειρας πριν από εννιά χρόνια, επί προεδρίας Σιράκ. Το μενού για το τελευταίο γεύμα που ετοίμασε για τον Φρανσουά Ολάντ: φρέσκο καβούρι, φέτα φιλέτου με ποικιλία μανιταριών και για επιδόρπιο, μιλφέιγ βατόμουρο.

Ο Βοσιόν δηλώνει «περήφανος» που δούλεψε σε αυτή την «κατοικία», παραδέχεται όμως και την «ένταση» πριν από κάθε γεύμα.  «Στο εστιατόριο, ο πελάτης μπορεί να μην ξαναρθεί. Εδώ, αν γίνει ένα λάθος, ο σεφ είναι αυτός που μπορεί να παρακαλεί να φύγει». «Μια φορά είχα φτιάξει τηγανητό φουά-γκρα, αυτό όμως είχε σαπίσει. Έπρεπε γρήγορα να αλλάξω μενού» θυμάται έντονα. 

Όσο για «τη νύχτα πριν από κάθε επίσημο δείπνο σε αρχηγό κράτους, σημαίνει ξενύχτι», ομολογεί ο σεφ ο οποίος δείχνει ωστόσο πολύ ήρεμος.

Ο Μπερνάρ Βοσιόν δεν αποκαλύπτει τα αγαπημένα φαγητά των προέδρων. «Αλλιώς ο πρόεδρος θα καταλήγει να τρώει το ίδιο φαγητό παντού, όπου κι αν πηγαίνει», εξηγεί. «Αυτό είχε συμβεί με τον Ζακ Σιράκ, εγώ του είχα ετοιμάσει μόλις δύο ή τρεις φορές μοσχαρίσιο κρέας, καθώς παντού στα ταξίδια του το κυρίως πιάτο ήταν μοσχαρίσιο κρέας».

Οι πρόεδροι πάντως «όλοι τους διακατέχονται από κάποια λαιμαργία», αποκαλύπτει σεφ. «Ο κ. Σιράκ είχε μεγαλύτερη όρεξη» σε σχέση με τους άλλους, προσθέτει. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί από τα μενού. «Αλλά τα πιάτα, στο τέλος του γεύματος, είχαν αδειάσει!».