Επίθεση στα γραφεία του στην πόλη Μπέιρα από πλευράς των δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού κατήγγειλε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης στη Μοζαμβίκη, Renamo, την Παρασκευή, μετά από σειρά ένοπλων επεισοδίων, το τελευταίο διάστημα, μεταξύ του πρώην ανταρτικού κινήματος και του επίσημου στρατού της χώρας.

«Η πολιτική μας αντιπροσωπεία στη Μπέιρα δέχθηκε επίθεση, το πρωί, από τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του Renamo, Φερνάντο Μαζάνγκα, αναφερόμενος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης και βασικό της λιμάνι.

«Κατέλαβαν τα γραφεία μας, αλλά και το σπίτι το οποίο διατηρεί ο πρόεδρος μας, Αφόνσο Ντλακάμα στην πόλη», συνέχισε ο κ. Μαζάνγκα.

Το κόμμα κάνει λόγο για επίθεση 150 ανδρών και βάναυσο ξυλοδαρμό του φύλακα των γραφείων του.

Η ένταση μεταξύ των ακτιβιστών του Renamo και την ελεγχόμενη από το κίνημα Frelimo κυβέρνηση έχει αρχίσει από τον Απρίλιο, με σειρά επιθέσεων και αντεπιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μοζαμβικανή Εθνική Αντίσταση (Renamo) και το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης (Frelimo) ενεπλάκησαν σε αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος, με τη λήξη του στα 1992, είχε αφήσει πίσω του τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θύματα.

Στις 21 Οκτωβρίου, το Renamo είχε κατηγορήσει το κυβερνών κόμμα ότι έσπασε την 21 ετών συμφωνία ειρήνευσης, καταλαμβάνοντας τη βασική έδρα του Renamo στα όρη Γκορονγκόσα, στην κεντρική Μοζαμβίκη.