Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, δήλωσε ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών θα έφερνε ανακούφιση και ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν η διοργάνωση εκλογών και στη συνέχεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

"Το ιδανικό σενάριο θα ήταν πρώτα εκλογές και στη συνέχεια δημοψήφισμα. Αυτή είναι η άποψή μου και δεν είναι δεσμευτική για κανέναν", τόνισε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να καθορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ από τις εκλογές, ώστε οι ψηφοφόροι να μην συνδέσουν τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα με οποιαδήποτε πολιτική επιλογή.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αυστριακού ευρωβουλευτή, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κροατία, Χάνες Σβόμποντα, ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα θα πρέπει να καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι ήταν μία φιλική συμβουλή, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τους πολίτες της Κροατίας.

Ο πρόεδρος της Κροατίας απέδωσε τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό στη χώρα με τη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βρυξελλών, που έχει ως αποτέλεσμα να "θολώνει" η εικόνα των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην ΕΕ.

«Αποστολή όλων μας είναι να δείξουμε στους πολίτες τα οφέλη αυτής της πορείας, καθώς η Κροατία δεν θα έχει οικονομικό μέλλον χωρίς την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Γιοσίποβιτς ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας της ΕΕ πρέπει να διεξαχθεί μετά τις εκλογές, αίτημα που υποστηρίζεται και από την αντιπολίτευση, είπε ότι δεν είναι καλό ο πρόεδρος να αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού κόμματος ή αρχηγός της αντιπολίτευσης.

«Σίγουρα θα προσπαθήσω να συζητήσω για το θέμα με τον πρόεδρο, όπως και άλλα θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι συχνά αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν τις υλοποιεί, κάτι που δεν είναι αλήθεια», σημείωσε η κ. Κόσορ.

Σε ερώτηση ποια είναι η προσωπική της άποψης για την προκήρυξη εκλογών, πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ, και τι θα πει γι αυτό το θέμα στον κ. Γιοσίποβιτς, η κ. Κόσορ απάντησε ότι ο πρόεδρος δεν έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνομιλίες τους.