Ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΟΗΕ η Ολλανδία και θα αποστείλει περίπου 380 κυανόκρανους και 4 ελικόπτερα Απάτσι στο Μαλί, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στον βορρά της χώρας.

«Η Ολλανδία αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΟΗΕ», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

«Ο βορράς του Μαλί βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή να καταστεί ένα μέρος στο οποίο εκπαιδεύονται ελεύθερα οι τρομοκράτες", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο βασικός ρόλος των Ολλανδών κυανοκράνων θα είναι η συλλογή και η ανάλυση πληροφοριών για την αποστολή, διευκρινίζει το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι στις δραστηριότητές τους θα περιλαμβάνεται επίσης η εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας.

«Κατ' αρχήν θα παραμείνουν στο Μαλί ως τα τέλη του 2015», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου διευκρινίζεται ότι τα τέσσερα ελικόπτερα θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των Ολλανδών κυανοκράνων και για αποστολές που σχετίζονται με την συλλογή πληροφοριών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μαλί Μπερτ Κέντερς είχε ζητήσει τον Οκτώβριο μια άμεση ενίσχυση της αποστολής στο Μαλί που τελεί υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και ελικοπτέρων για τους κυανόκρανους, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χώρας.