Ο πρώην αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές της εβδομάδας, διέψευσε τις φήμες ότι έχει αυτομολήσει δηλώνοντας ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Δαμασκό και να μιλήσει στο κοινοβούλιο για λογαριασμό της αντιπολίτευσης.

Ο Τζαμίλ καθαιρέθηκε πιθανότατα επειδή εξόργισε την κυβέρνηση, καθώς συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσει την οργάνωση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης στόχος της οποίας θα είναι ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, μολονότι δεν έχει στηρίξει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρτες από την πλευρά τους τον θεωρούν μαριονέτα της κυβέρνησης.

"Θα επιστρέψω στη Δαμασκό επειδή εκπροσωπώ την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και είμαι μέλος του κοινοβουλίου", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια από τη Μόσχα όπου βρίσκεται.

Η παραχώρηση συνέντευξης στο Αλ Αραμπίγια θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη ενέργεια, δεδομένου ότι το κανάλι αυτό χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία — μια χώρα η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες. Οι Σύροι αξιωματούχοι σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται σε κανάλια που συνδέονται με την αντιπολίτευση, παρά μόνο εάν έχουν αυτομολήσει προηγουμένως.
"Όλοι πρέπει να επανεξετάσουν και να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις τους ώστε να ανταποκρίνονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, να βγούμε από την κρίση και να σώσουμε το συριακό λαό", είπε ο Τζαμίλ στη δημοσιογράφο του καναλιού.
Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε την Τρίτη ότι ο Τζαμίλ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του επειδή "εγκατέλειψε την εργασία του χωρίς προηγούμενη άδεια και δεν ασκούσε τα καθήκοντά του (...) και ανέλαβε δραστηριότητα εκτός του κράτους" χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση.

Αμερικανικές και μεσανατολίτικες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι στη Γενεύη ο Τζαμίλ συναντήθηκε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, ωστόσο χαρακτήρισαν τη συζήτησή τους "μακρά αλλά άσκοπη".

TAGS