Μήνυμα ΟΗΕ σε Αναστασιάδη – Έρογλου για το Κυπριακό

Μήνυμα ΟΗΕ σε Αναστασιάδη – Έρογλου για το Κυπριακό

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το αδιέξοδο για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και κάνει λόγο για “περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο και θα επιλύσουν τα όποια άλλα εκκρεμή θέματα στο διάστημα, μεταξύ 4 έως 8 Νοεμβρίου, που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η εν λόγω ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε το πρωί του Σαββάτου μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Μπαν Κι Μουν με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, για τον οποίον ο ΓΓ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του.

Σε ερώτηση αν κατά την παραμονή του στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά και δεν έκανε καμία δήλωση.

Σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αν δεν έχει υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν ως προς τη βάση λύσης, το οποίο θα καθορίζει τη βάση των διαπραγματεύσεων και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σ' αυτές.

Ο Έρογλου από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι δεν θεωρεί πως το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο