Διαβεβαιώσεις ότι ο θάνατος του αρχηγού των πακιστανών Ταλιμπάν Χαμιμουλάχ Μεχσούντ από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ισλαμιστών και της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ έδωσε ο πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Περβέζ Ρασίντ.

«Μπορούμε κάλλιστα να πούμε πως αυτή τη φορά, η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στόχευε τις διαπραγματεύσεις, όμως εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να ξεψυχήσουν», δήλωσε ο κ. Ρασίντ στους δημοσιογράφους.

«Ο πόλεμος άλλο αποτέλεσμα δεν έχει παρά να συδαυλίζει τη φωτιά, η κυβέρνησή μας όμως θέλει να ρίξει νερό σε αυτή τη φωτιά και τον πόλεμο» και για τον λόγο αυτό διάκειται πάντοτε ευνοϊκά σε όποιον διάλογο με τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Η επίθεση κατά του επικεφαλής των Ταλιμπάν στη ζώνη των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν σημειώθηκε τη στιγμή που η πακιστανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αποστείλει κλιμάκιό της με την ελπίδα να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους στασιαστές.

Πολιτικοί αναλυτές και προσωπικότητες στο Πακιστάν κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «σαμποτάρουν» τον διάλογο αυτό, ενώ η κυβέρνηση καταδίκασε το χτύπημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «αντιπαραγωγικό» και ως πλήγμα κατά της εθνικής της κυριαρχίας.