Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή ενεργειών κατασκοπείας η οποία θα απαγορεύει την παρακολούθηση κυβερνήσεων και πολιτών, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα FAS επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. 

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες και μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2014, αναφέρει η FAS σε προδημοσίευση άρθρου της αυριανής της έκδοσης.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια παράλληλη συμφωνία μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν στο σχέδιο σε μια συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της Γερμανίδας καγκελάριου, Christoph Heusgen και τον συντονιστή για τις υπηρεσίες πληροφοριών, Guenter Heiss στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε προδημοσίευση αυριανού του άρθρου, αναφέρει ότι ο Keith Alexander, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) παραδέχτηκε ότι το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελάριου είχε βρεθεί υπό παρακολούθηση στο παρελθόν.  

Σύμφωνα με το Spiegel, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνάντηση με την Dianne Feinstein, γερουσιαστή των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών. Σε ερώτηση για το αν παρακολουθείται η Γερμανίδα καγκελάριος ο Alexander απάντησε: "όχι πια".

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ζητούν να καταθέσει ο πρώην σύμβουλος της NSA, Edward Snowden για τα προγράμματα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης.