current views are: 1

2 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση21:44

Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο των ευαίσθητων ισορροπιών την Κυριακή

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά.

Δημοσίευση 21:44’
αρθρο-newpost

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά.

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά. 

Σε μία εξέλιξη που αποκλιμακώνει κάπως την ένταση, η Πρίστινα απέσυρε το ένταλμα σύλληψης Σέρβου υπουργού για «παράνομη είσοδο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. O ΟΑΣΕ πάντως, που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία, επισημαίνει τις ανησυχίες που συνεχίζει να έχει για εκφοβισμό ψηφοφόρων. 

Η πορεία της διαδικασίας θεωρείται καίριας σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας για εξομάλυνση που κατέληξαν Πρίστινα και Βελιγράδι τον Απρίλιο. Πρόκειται για τις πρώτες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο που περιλαμβάνουν και τους δήμους στο βορρά, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικά για τη συμφωνία είναι τμήματα του σερβικού πληθυσμού στους τέσσερις δήμους, τα οποία και καλούν σε μποϊκοτάζ της διαδικασίας. 

Η ίδια η Σερβία επιθυμεί την όσο το δυνατόν ομαλότερη έκβαση των εκλογών με το βλέμμα, όπως επισημαίνει το Reuters, την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ τον Ιανουάριο.

Να προσέλθουν στις κάλπες, «επειδή μόνο το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, η ενότητα και η στήριξη των κυβερνητικών πολιτικών μπορούν να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους» κάλεσε το Βελιγράδι τους Σέρβους του Κοσόβου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τυχόν αποτυχία συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία δείχνει την επιθυμία να λυθεί το θέμα του Κοσόβου χωρίς τη Σερβία, γεγονός πολιτικά και εθνικά απαράδεκτο, που δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας» υπογράμμισαν ο πρόεδρος Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσις και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


σχετικα αρθρα