«Πλήγμα στη διαδικασία ειρήνευσης» χαρακτήρισε στέλεχος της πακιστανικής κυβέρνησης την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τον επικεφαλής των πακιστανών Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούν.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν θεωρεί αυτή την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μια επίθεση εναντίον ενός ατόμου, αλλά μια επίθεση εναντίον της διαδικασίας ειρήνευσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τσόντρι Νίσαρ Άλι Χαν.
«Τις τελευταίες επτά εβδομάδες προσπαθούσαμε βήμα βήμα να προχωρήσει η διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε ειρήνευση στο Πακιστάν και τι κάνατε;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

«Είτε η κατανόησή μας είναι πολύ περιορισμένη είτε φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί έχουν να μάθουν πολλά σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαν διαμαρτυρήθηκε ότι από τη μία οι ΗΠΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στη διαδικασία ειρήνευσης στο Πακιστάν και από την άλλη σκοτώνουν τον ηγέτη της ομάδας με την οποία η πακιστανική κυβέρνηση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

Οι πακιστανικές αρχές κάλεσες εκτάκτως το Σάββατο τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ Ρίτσαρντ Όλσον για να του επιδώσουν ένα διάβημα διαμαρτυρίας.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε τη διαδικασία ειρήνευσης.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Πακιστάν και οι ΗΠΑ «έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον να τερματιστεί η βία των εξτρεμιστών». Όμως «το ερώτημα αν πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Ταλιμπάν είναι μια εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μία ημέρα πριν η πακιστανική κυβέρνηση στείλει μια αποστολή για να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους πακιστανούς Ταλιμπάν, ώστε να τερματιστεί μια σύρραξη που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

Ο πακιστανός υπουργός Ενημέρωσης Περβέζ Ρασίντ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της να αναζητήσει μια συμφωνία με τους αντάρτες, παρά την επίθεση.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη φορά η επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως δεν θα επιτρέψουμε να ενταφιαστεί η διαδικασία», υπογράμμισε ο Ρασίντ.

«Το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών θα είναι δύσκολο», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τζαν Ασακζάι, εκπρόσωπος του Τζαμάτ Ουλέμα-ε-Ισλάμ, του ισλαμιστικού κόμματος που μόλις ανέλαβε να φέρει σε επαφή την κυβέρνηση και τους αντάρτες.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι πακιστανοί Ταλιμπάν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια διαδικασία συμφιλίωσης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέλλον των Πακιστανών Ταλιμπάν και της επιδιωκόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το αν ο νέος αρχηγός των ανταρτών θα καταφέρει να τους κρατήσει ενωμένους.

Στο μεταξύ διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Πακιστανών Ταλιμπάν όσον αφορά την επιλογή του νέου τους αρχηγού, όπως δήλωσαν μέλη των ανταρτών.

Το κεντρικό συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν ανακοίνωσε το Σάββατο αρχικά ότι επιλέχθηκε για τη θέση ο Χαν Σάιντ, δεύτερος τη τάξει μέχρι τώρα. Όμως κάποιες ομάδες στο εσωτερικό του κινήματος αμφισβήτησαν την επιλογή αυτή, γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

«Το κεντρικό συμβούλιο ακούει τη γνώμη όλων των μελών του και των διοικητών», δήλωσε στέλεχος των ανταρτών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η απόφαση ενδέχεται να πάρει χρόνο, γιατί τα μέλη της ‘σούρα’ (του κεντρικού συμβουλίου) αλλάζουν συνεχώς τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης» εξαιτίας των φόβων για νέα επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.