Στην αποπομπή του του στρατιωτικό διοικητή της Σιντζιάνγκ προχώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μετά την επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και η οποία αποδίδεται σε εξτρεμιστές μουσουλμάνους που κατάγονται από την επαρχία αυτή, όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

Ο Πενγκ Γιονγκ, που διορίστηκε τον Ιούλιο του 2011 διοικητής της Σιντζιάνγκ, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ως μέλος της μόνιμης επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην επαρχία αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα της περιοχής.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον λόγο της αποπομπής του Πενγκ, όμως η απόφαση ελήφθη λίγες ημέρες μετά την επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν.

Εξάλλου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2013.

Αφού αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ο στρατηγός Πενγκ αναμένεται να απαλλαγεί και των στρατιωτικών του καθηκόντων στην Σιντζιάνγκ.

Σύμφωνα με την κινεζική αστυνομία, τρεις Ουιγούροι από την επαρχία αυτή οδήγησαν τη Δευτέρα το αυτοκίνητό τους, που ήταν φορτωμένο με δοχεία βενζίνης, εναντίον της εισόδου της Απαγορευμένης Πόλης, σε μία επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους -εκτός  από τους τρεις επιβαίνοντες του οχήματος- και τραυμάτισε περίπου 40 άλλους.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Εξάλλου περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Σιντζιάνγκ, επαρχία όπου ζουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των Ουιγούρων.

TAGS