Η απόφαση της Βρετανίας να εκχωρήσει καθεστώς διπλωματικής αποστολής στην επίσημη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Λονδίνο είναι μια "αναγνώριση" της "προόδου" που έχει κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή προς την κατεύθυνση της συγκρότησης βιώσιμου κράτους, υποστηρίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αποτελεί "αναγνώριση της προόδου της Παλαιστινιακής Αρχής για τη συγκρότηση κράτους και της προόδου της όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Οδικό Χάρτη", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Η Βρετανία "εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, που θα είναι ασφαλές και ειρηνικό", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο ζητά επίσης να ξαναρχίσουν "επειγόντως" οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

"Θα συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές για να διευκολύνουμε μια αποφασιστική πρόοδο το 2011", διαβεβαίωσε τέλος το Φόρεϊν Όφις.

Η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται επί του παρόντος σε "νεκρό" σημείο. Το Κουαρτέτο (Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία) πρόκειται να συναντηθεί στα τέλη Μαρτίου στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να της δώσει νέα ώθηση.