Δύο πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στο Κυπριακό αντιμετώπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», παρασκηνιακά, τις παρεμβάσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με στόχο την εξουδετέρωσή τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτός από την κίνηση που φέρεται να έκανε για τον μη διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου στο Κυπριακό, πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προσπάθησε να ματαιώσει και την πρόταση για την Αμμόχωστο.

Την ίδια ώρα ο κ. Ντάουνερ, έχοντας τη στήριξη του γγ ΟΗΕ με τον οποίο διατηρεί προσωπικές σχέσεις, έστειλε πριν από την άφιξή του στην Κύπρο (αναμενόταν χθες βράδυ) τελεσίγραφο προς τη Λευκωσία να συμφωνηθεί εντός τεσσάρων ημερών ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως παράκαμψη των συζητήσεων για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, θέτοντας χρονικά πλαίσια.

Η κίνηση Ντάουνερ έγινε, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνοκυπριακό προσχέδιο κοινής δήλωσης η Λευκωσία διατυπώνει με σαφή τρόπο τη θέση της ότι το κράτος θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Στη συνέχεια αναφέρει πως οι συνιστώσες μονάδες θα ασκούν απερίσπαστα τις εξουσίες τους και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αφαιρέσει εξουσίες από τις μονάδες. Με αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά απαντά στα όσα παρουσιάζει η τουρκοκυπριακή ως δικές της ανησυχίες. Οι Τούρκοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ, όπως τονίζεται στη Λευκωσία, η δήλωση του ΟΗΕ ουσιαστικά την παρακάμπτει.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σοβαρό προβληματισμό προκαλεί σε διπλωματικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία, ο τρόπος με τον οποίον ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και με το ύφος που χρησιμοποιήθηκε στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του.

Το ΡΙΚ μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη πως «διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ο Μπαν Κι Μουν στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος δυσκολεύει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινής γλώσσας στο θέμα της κυριαρχίας».

Διερωτήθηκαν μάλιστα, κατά πόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δεχθεί να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα.

Στη Λευκωσία, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών «αποτελεί μεγάλο λάθος τακτικής εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού και δεν συμβάλλει στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».