Το πλήγμα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου κατά του αρχηγού των πακιστανών Ταλιμπάν «πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κακά επιλεγμένη» δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο θάνατος αυτός δεν θα βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η αφγανική προεδρία, ο κ. Καρζάι κανε αυτή τη δήλωση σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέπτεται το Αφγανιστάν.

Ο ρόλος του Πακιστάν, χώρα γειτονικής του Αφγανιστάν η οποία είχε αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν όταν ήταν στην εξουσία στην Καμπούλ, θεωρείται κρίσιμος για να αποφευχθεί ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014.

Ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος είχε προαχθεί το 2009 σε αρχηγό της οργάνωσης Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), σκοτώθηκε μαζί με τέσσερις συνεργάτες του την Παρασκευή από ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο κοντά στη Μιρανσάχ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Ουαζιριστάν, μιας περιφέρειας όπου ζουν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν και η οποία αποτελεί το επίκεντρο του τζιχαντιστικού κινήματος στην περιοχή.