Δικαίωση της διαρροής απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών βλέπει ο Έντουαρντ Σνόουντεν στις εκκλήσεις για ισχυρότερο έλεγχο στις πρακτικές παρακολουθήσεων, όπως τονίζει στο «μανιφέστο» του που δημοσίευεται στον ευρωπαϊκό τύπο. 

Την ίδια στιγμή όμως, η Ουάσινγκτον απορρίπτει οποιαδήποτε «επιείκεια» στον νεαρό τεχνικό, με Λευκό Οίκο και Κογκρέσο να επιμένουν πως ο Σνόουντεν πρέπει να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να δικαστεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Το κεντρικό επιχείρημα των πολιτικών και των δύο κομμάτων στο Καπιτώλιο είναι πως ο Σνόουντεν εξέθεσε τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών με τρόπο που τέθηκε σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και η ζωή στρατιωτών που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εάν ο Σνόουντεν είχε κάτι να καταγγείλει, αναφέρουν, έπρεπε να στραφεί στους «θεσμικούς διαύλους».

Ο Σνόουντεν από την πλευρά του, όπως αναφέρει και στο κείμενό του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στο γερμανικό Spiegel με τίτλο «Ένα Μανιφέστο για την Αλήθεια», επιμένει πως με τη διαρροή υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Αντί να προκαλέσουν ζημιά, η χρησιμότητα στην κοινωνία των νέων αυτών ενημερώσεων του κόσμου είναι απόλυτα σαφής διότι προτρέπουν μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, την παρακολούθηση και τους νόμους», σημείωνε ο 30χρονος τεχνικός. 

«Οι πολίτες θα πρέπει να παλαίψουν ενάντια στην συσκότιση της πληροφόρησης για ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για το κοινό. Όσοι λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν έγκλημα» τόνισε.

Ο Σνόουντεν συνεχίζει λέγοντας πως τα «προγράμματα εγκληματικής παρακολούθησης» που εξυφαίνουν οι μυστικές υπηρεσίες διακυβεύουν την ιδιωτική ζωή του ατόμου, την ελευθερία της άποψης και την ανοικτή κοινωνία.

Η ύπαρξη της τεχνολογικής δυνατότητας για κατασκοπεία δεν θα πρέπει να καθορίζει την πολιτική, τόνισε ο ίδιος: «έχουμε το ηθικό καθήκον να εξασφαλίσουμε πως οι νόμοι και οι αξίες μας θα περιορίσουν τα προγράμματα παρακολούθησης και θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κατά τον Σνόουντεν, η κοινωνία θα πρέπει να κατανοήσει και να κρατήσει σε λογαριασμό αυτά τα προβλήματα μόνον μέσα από μία ανοικτή, άτεγκτη και καλά πληροφορημένη συζήτηση. Ο ίδιος επεσήμανε πως πολλές κυβερνήσεις που τώρα αισθάνονται εκτεθειμένες από τις αποκαλύψεις, ήσαν εκείνες που πρώτες απ’ όλους είχαν εξαπολύσει μία «εκστρατεία προγραφών» για να καταστείλουν τον διάλογο, τρομοκρατώντας τους δημοσιογράφους και απειλώντας τους με διώξεις.

«Εκείνην την εποχή το κοινό δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει τη χρησιμότητα των αποκαλύψεων εκείνων. Οι πολίτες εμπιστεύονταν τις κυβερνήσεις τους ότι θα πάρουν τις ορθές αποφάσεις», αναφέρει. «Σήμερα γνωρίζουμε πως αυτό είναι λάθος και πως μία τέτοια συμπεριφορά δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε στο άρθρο του ο Σνόουντεν.