Τσομπάνηδες από το χωριό Σολμάζ στην επαρχία Τσινάρ του νομού Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας σκότωσαν με καραμπίνα ένα άγριο ζώο που τους επιτέθηκε. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ζώο αυτό πρέπει να είναι η «Λεοπάραδαλη της Ανατολίας». Ένα είδος που πιστευόταν ότι είχε εκλείψει.

Ο καθηγητής βιολογίας Αχμέτ Κιλίτς από το πανεπιστήμιο Ντίτζλε, ανέφερε πως «Είναι ένα πολύ σπάνιο είδος. Είναι θαύμα που εμφανίστηκε ξανά».

Ο Μεχμέτ και Κασίμ Καπλάν έβοσκαν τα πρόβατα κοντά στο μικρό οικισμό Σολμάζ, όταν στις 10:00 δέχτηκαν επίθεση από άγριο ζώο που έμοιαζε με λεοπάρδαλη.

Ο Μαχμούτ Καπλάν βλέποντας το αιλουροειδές να ετοιμάζεται να κομματιάσει τον ξάδερφο του, υποχρεώθηκε να πυροβολήσει με το όπλο που είχε μαζί του. Το ζώο ξεψύχησε, ενώ ο Κασίμ Καπλάν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με πληγές σε χέρια και πόδια.

Ο Κασίμ Καπλάν ανέφερε πως φοβήθηκε πολύ και περιέγραψε λέγοντας: «Ξαφνικά μου επιτέθηκε. Ο βρυχηθμός του με φόβισε πολύ. Προσπάθησα να αντισταθώ, αλλά με έριξε κάτω και ήρθε από πάνω μου. Τότε ο ξάδερφος μου το πυροβόλησε και το σκότωσε».

Το πτώμα του ζώου μεταφέρθηκε για έρευνα στην Κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου Ντίτζλε.

Ο πάρεδρος του χωριού Αμπντουλλάχ Καπλάν ανέφερε πως σύμφωνα με τις περιγραφές ηλικιωμένων, κατά τα τελευταία 100-150 χρόνια τέτοιο ζώο δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή.

Ο καθηγητής βιολογίας Αχμέτ Κιλίτς από το πανεπιστήμιο Ντίτζλε δήλωσε πως «Πιστευόταν πως η λεοπάρδαλη της Ανατολίας ήταν ένα είδος που είχε εκλείψει, η επανεμφάνιση του είναι ένα θαύμα Η επανεμφάνιση της λεοπάρδαλης της Ανατολίας, ενός είδους το  οποίο εδώ και αιώνες είχε εκλείψει με χαροποίησε πολύ. Έρχονται φήμες πως μπορεί να υπάρχει και στο Χακκάρι. Αλλά η εμφάνιση του στην επαρχία Τσινάρ αποτελεί ένα θαύμα».

Γ.Κοκ.