Το θέμα της Αμμοχώστου έχει τεράστια σημασία, διότι είναι μια δοκιμή κατά πόσο η τουρκική πλευρά πραγματικά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανένωση της Κύπρου και τον τερματισμό της κατοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σ' αυτό το βήμα, τόνισε ο Πρόεδρος, ο καθένας μπορεί να αμφιβάλλει για τις καλές προθέσεις της. Ερωτηθείς για δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια", περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι πρόσφατη, αλλά παλαιότερη. Όπως ξέρετε, πρόσθεσε, από τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, έχω υποβάλει ειδική πρόταση για το θέμα αυτό.

Ο Δημ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδέποτε η Αμμόχωστος ήταν εκτός της προσοχής του. Επικροτούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εγείρει ως θέμα προτεραιότητας το ζήτημα της Αμμοχώστου, δήλωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια", στο οποίο γίνεται λόγος για παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι δεν έχει ειδική ενημέρωση, αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα αυτό σε Ευρωπαίους ηγέτες, όπως το έθεσε πρόσφατα και στην καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ. Ο Δ. Συλλούρης δήλωσε ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.