Μετά την επεισοδιακή της «πρεμιέρα», η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και των 14 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποκίνηση σε δολοφονίες διαδηλωτών, αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί διακοπή της δίκης εξαιτίας των συνθημάτων που φώναζαν κατηγορούμενοι και υποστηρικτές τους, αλλά και την άρνηση του ανατραπέντος προέδρου, να φορέσει τη φόρμα της φυλακής και να αναγνωρίσει το δικαστήριο.

Έπειτα από δίωρη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας και την επακόλουθη διακοπή, η δίκη εν τέλει αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου. Όπως έγινε γνωστό, ο Μόρσι και οι λοιποί ισλαμιστές κατηγορούμενοι θα μεταφερθούν στην φυλακή Τορα του Καϊρου. Το σημείο στο οποίο κρατούνταν μέχρι σήμερα ο έκπτωτος πρόεδρος δεν είχε γίνει γνωστό.

Νωρίτερα, οι κατηγορούμενοι που μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο με τεθωρακισμένα οχήματα, άρχισαν να εκφράζουν με…τρόπο μελωδικό την αντίθεσή τους στην «άδικη δίκη» όπως μεταδίδει το Al Masriya. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας δήλωσαν ότι η διακοπή κατέστη αναγκαία καθώς ο Μόρσι που μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με ελικόπτερο, αρνήθηκε να φορέσει την φόρμα του φυλακισμένου, μια κίνηση με την οποία δείχνει ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο.

Δήλωση του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Al Ahram, ανέφερε:

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Αρνούμαι να αφήσω την αιγυπτιακή δικαιοσύνη να γίνει προκάλυμμα για το εγκληματικό στρατιωτικό πραξικόπημα. Βρίσκομαι εδώ δια της βίας και ζητώ από τον επικεφαλής του δικαστηρίου να μην συμμετάσχει στο πραξικόπημα και να αποκαταστήσει την προεδρική μου εξουσία».

Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για να διατηρηθεί η τάξη κατά την διάρκεια της δίκης. Ο Μόρσι – ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου- κατηγορείται για την παρακίνηση στις δολοφονίες τουλάχιστον 10 διαδηλωτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, στο κτήριο της ακαδημίας της αστυνομίας, κάνουν λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες από το στρατιωτικό καθεστώς και καλούν σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αν καταδικαστεί ο Μόρσι είναι αντιμέτωπος με την θανατική ποινή.