Σε δέκα δήμους του Κοσόβου εκλέγονται δήμαρχοι και σε 24 θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα στα οποία δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεπόσαβιτς.

Με βάση τα αποτελέσματα από το 90% των εκλογικών τμημάτων, σε 24 δήμους του Κοσόβου θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται οι δήμαρχοι Γκλόγκοβατς, Κόσοβο Πόλιε, Ντέτσανι, Ίστοκ, Κάτσανικ, Ποντούγιεβο, Σρμπιτσα, Στίμλιε, Μάμουσα και Τζένεραλ Γιάνκοβιτς.

Στους δήμους Γκλόγκοβατς, Κατσάνικ, Σρμπιτσα, Στίμλιε νίκησαν υποψήφιοι του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, στους δήμου Κόσοβο Πόλιε, Ίστοκ και Ποντούγιεβο επικράτησαν υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου στο δήμο Ντέτσανι ο υποψήφιος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, στο δήμο Μάμουσα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Εθνικού Κόμματος και στο δήμο Τζένεραλ Γιάνκοβιτς ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρέφκι Σούμα.

Στην Πρίστινα θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών ανάμεσα στον νυν δήμαρχο, στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και του υποψηφίου του κινήματος "Αυτοδιάθεση" Σπεντ Αχμέτι.

Στο δήμο Γκρατσάνιτσα παραμένει ασαφές αν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ή αν νικητής είναι ο υποψήφιος της Σερβικής Λίστας, Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλντέτε Ντάκα διεμήνυσε ότι μόνο το συγκεκριμένο σώμα μπορεί να αποφασίσει αν θα ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Η απόφαση θα ληφθεί, όταν θα πάρουμε το σύνολο του εκλογικού υλικού, είπε η κ. Ντάκα προσθέτοντας ότι έχουν καταστραφεί ψηφοδέλτια μόνο από τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο σχολείο "Άγιος Σάββας" στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη νωρίτερα ανακοίνωσε ότι όλο το εκλογικό υλικό από τους δήμους Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν του βορείου Κοσόβου είναι υπό την επιτήρηση του οργανισμού και ότι τα ψηφοδέλτια από τη βόρεια Μιτρόβιτσα στη διάρκεια της νύχτας μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ, "η εκλογική διαδικασία ήταν επιτυχής σε όλο το βόρειο Κόσοβο έως τις 5 το απόγευμα, έως τις επιθέσεις σε τρία εκλογικά κέντρα στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και ότι ο οργανισμός δεν ζήτησε ακύρωση των εκλογών".

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Ζαν Κλοντ Σλουμπερζέ τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι ο οργανισμός δεν ζήτησε ακύρωση των δημοτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά μόνον πρόωρο κλείσιμο των εκλογικών κέντρων μετά τα επεισόδια.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, στο δήμο Λεπόσαβιτς ανήλθε στο 22%, ίδιο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ και 11,21% ήταν το ποσοστό συμμετοχής στο δήμο Ζβέτσαν.

Μετά τα επεισόδια σε εκλογικά κέντρα στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου μασκοφόροι κατέστρεψαν κάλπες, έριξαν δακρυγόνα και επιτέθηκαν στο προσωπικό ζητήσαμε την άδεια να κλείσουμε τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα σε τρεις δήμους νωρίτερα.

Ο ΟΑΣΕ δεν ζήτησε ποτέ ακύρωση της ψηφοφορίας, όπως μεταδόθηκε, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ζήτησε το εκλογικό υλικό από τους τρεις δήμους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΟΑΣΕ Νίκολα Γκάον τόνισε ότι η ασφάλεια δεν ήταν αρμοδιότητα του ΟΑΣΕ, αλλά ήταν ευθύνη της αστυνομίας του Κοσόβου, της αποστολής της ΕΕ (Eulex) και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).