Οι γυναικείες οργανώσεις του Σουδάν,αποφάσισαν την Ημέρα της Γυναίκας, να διαμαρτυρηθούν για τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και για την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, που αποτελεί μια από τις συνήθειες των ενόπλων τμημάτων στην χώρα.

Κατά την σημερινή διαμαρτυρία των γυναικών, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερες από 40 γυναίκες, λίγα λεπτά, μετά την έναρξη της διαδήλωσης.

Πριν τη διαδήλωση οι διοργανώτριες εξέφρασαν την οργή τους για τις αναφορές για τη σύλληψη και το βιασμό της Σαφίγια Εσάκ, μίας υποστηρίκτριας της αντικυβερνητικής οργάνωσης Girifna, τον περασμένο μήνα στο Χαρτούμ.

Περίπου 60 γυναίκες που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα συγκεντρώθηκαν σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους ενός προαστίου του Χαρτούμ,ενώ τις παρακολουθούσαν περισσότεροι από 250 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να προχωρήσουν στην σύλληψη των γυναικών και σύμφωνα με μαρτυρίες άρχισαν να τις χτυπούν με κλομπ.

Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε τις υπόλοιπες γυναίκες που βρίσκονταν στους δρόμους γύρω από το σημείο της διαδήλωσης και τις οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.